torstai 9. huhtikuuta 2020

Haasteita koirien kanssa.

Suurimpia haasteita ei ole ollut pentuaikana. Aatun arkuus tosin ihmetytti jo pentuna, koska kun hän tuli meille niin pelkäsi kovasti kaikkea ja pissasi pelosta jopa alleen. Pelkäsi eniten muita ihmisiä sekä Lakua. Meihin tietysti tottui onneksi nopeasti ja pelko oli tiessään. Muihin ihmisiin totuteltaessa huomasin kuitenkin, että ongelmaa on yhä ja helpottui vain hiukan totuttelemisen myötä.
Aatu on nyt 4-vuotias ja muita ongelmia ei ole tähän mennessä ollut. Aatu on ollut hyvin terveenä sekä kiltti.

Lakun kanssa vanhemmiten alkoi tulla allergisia oireita. Ensin kesäisin tassuista anturoiden välissä oli tulehdus, kunnes se alkoi leviämään huuliin, silmiin sekä korviin. Oireet ilmenivät vain kesäisin ja kylmä talvi helpotti niitä. Lakulla epäiltiin siitepölyallergiaa, mutta nyt viime kesän jälkeen oireet eivät helpottaneet. Osasyynä saattaa olla ettei täälläpäin tullutkaan kylmää talvea. Itse luulen että kyse on atopiasta, koska laku kutisee paljon. Eri ruokiakin on koitettu ja ei johdu siitä selvästi. Nyt lakulla on jatkuvassa käytössä allergialääkkeet, jotka selvästi helpottavat kutinaa. Toivotaan, että sillä pysyy iho-oireet hallinnassa.

Lakun kanssa myös jossain vaiheessa uuteen kotiin muuton jälkeen alkoi tulla eroahdistusta. Hän haukkui ja rikkoi/tuhosi kodin tavaroita.
Aloimme treenaamaan yksin jäämistä uudelleen pienissä osissa.
Hyvä keino on seurata milloin koira alkaa stressaantumaan. Jos alkaa stressaantumaan esim jo kenkienlaitosta tai avaimien otosta käsiin, niin silloin harjoitellaan sitä uudestaan ja uudestaan niin kauan ettei koira vaikuta enää stressaantuneelta. Sitten voi jatkaa taas seuraavaan vaiheeseen esim takin pukemiseen. Välioven avaamiseen, oven avaamiseen ja niin edespäin. Kunnes pääset ulos asti. Heti kun koirasta ei kuulu ääntä ovi avataan ja palkitaan. Aikaa voi vähitellen pidentää. Tämä keino toimi hyvin ainakin itselläni ja tutun koiralla joka kärsi pahasta eroahdistuksesta.
Myöskin, jos kotiin jättää päälle esim. radion sekin saattaa rauhoittaa koiraa yksinollessaan.

Nykyään onneksi nämä ongelmat ovat historiaa ja koirat saavat vain nauttia ihanasta sekä vauhdikkaasta elämästä.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti